Výlet do „živé“ Modré a Slováckého Muzea

V sobotu 19.3.2015 turistický oddíl připravil krásný výlet do Modré a Slováckého Muzea na výstavu „jak se rodí večerníček“
Opět se podělíme o nový zážitek všech 35 dětí a 10 dospělých , kteří se v sobotu 19.3.2016 zúčastnili jednodenního vydařeného výletu do Modré , kde jsme  zavítali do areálu „ Živá voda“ . Děti se zde mohly seznámit s životem ve vodě i kolem vody, s vodními živočichy i rostlinami řeky Moravy.V přízemí jsme si mohli prohlédnout  vybrané druhy ryb, vodní ptáky a přírodní cykly.

Ve dvou podzemních patrech jsme došli do světa pod vodní hladinou. Podvodní tunel ve sladké vodě v přírodě je ojedinělým experimentem v rámci celé Evropy. Nachází se v hloubce 3,5 metru pod vodní hladinou, což byla pastva pro dětská očka. Děti zde shlédly štiky, candáty nebo sumce. Raritou expozice jsou jeseteři – tažné ryby, které dříve migrovaly z Černého moře až do řeky Moravy. Mezi jeseterem ruským, malým či hvězdnatým se vyjímá vyza velká – největší sladkovodní ryba světa. V letních měsících, je možné se osvěžit v přírodním koupališti s brouzdalištěm napájeném podzemním pramenem s vysokou kvalitou vody. Vodní rostliny zde vysazené fungují jako kořenová čistička. Děti si samy mohly vykreslit velikonoční vajíčka, vymalovaly omalovánky s rybí a přírodní tématikou, zachytaly papírové rybičky a již celé žhavé se těšily na Večerníčka do Uherského Hradiště – Slováckého muzea.

Jak večerníček vzniká ? – na to zná odpověď asi jen málokterý divák a proto jsme se s dětmi šli podívat, jak se to dělá J. Interaktivní výstava o výrobě kreslených či loutkových filmů byla plná zábavy pro děti i dospělé. Celá výstava byla v duchu dvou šikulů PATA a MATA, kteří zde měli své filmové domovy- dílnu, kuchyň, obývák, garáž a nemohl chybět venkovní domeček se zahradou, autem a sekačkou. Pro nejmenší děti bylo připraveno velké dřevěné pohádkové pexeso, loutky a maňásci nebo vlastnoruční výroba večerníčkové čepice. Děti si Večerníčka užily s plnou parádou a zábavou a my dospělí jsme zavítali do národopisné expozice Slovácko. Shlédli jsme zde život na venkově a  způsob obživy, lidové stavitelství, životní potřeby obyvatel a rukodělnou činnost. Lidový oděv, který je zde velmi bohatý je velkým a rozmanitým okruhem, který ukazuje krojovou rozmanitost Slovácka. Všem se výlet líbil a plní dojmů jsme odjížděli domů.Věříme, že se nám podaří zorganizovat další zajímavý výlet pro naše děti.